tisdag 20 januari 2015

Fläsklägg med rotmos


"Recept Per Morberg"

Riktigt god och mättande husmanskost. Tar lite tid att tillaga men går alldeles utmärkt att laga i förväg och värmas på före servering!

4 st rimmade fläsklägg, portionsbitar 
1 st morot 
1 st gul lök 
purjolök, liten bit 
rotselleri, liten bit 
1 st timjan, färsk kvist 
2-3 st lagerblad 
10 st vitpepparkorn 

Rotmos:
1 kålrot 
3 st morötter, ca 200 g 
spadet från fläskläggen 
8-10 st potatisar 
Salt och vitpeppar
smör 
persilja 

senap


Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma av väl. Skala morot och lök, skär i mindre bitar och lägg ner dom i grytan. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet. Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1 1/2-2h. 

Skala kålroten och morötterna. Skär dom i mindre bitar. Lägg dom i en kastrull, häll på spad från fläskläggen och koka i ca 30 min. Skala potatisen och skär i mindre bitar, tillsätt i kastrullen med kålrot och morötterna. Låt koka ytterligare ca 15 min. tills allt är mjukt. Häll av spadet men spara det. Mosa rotsakerna och vispa det fluffigt. Späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens. Smaka av med smör, salt & peppar. Servera moset med fläskläggen och olika sorters senap!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar